Att planera familjens ekonomi är ett viktigt inslag i vardagen för de allra flesta. Det är få av oss som har obegränsat med resurser, och för att kunna få råd med det som ger guldkant är det klokt att spara in på andra saker. Det gäller särskilt nu när vi står inför en kommande tid med höga prisökningar på många basvaror. Genom att redan nu börja se över var och hur du kan spara pengar på el och mat kan du komma att rädda nästa års familjesemester.

Se över elförbrukningen

El har länge varit billigt i Sverige, och vi har också kunnat känna oss säkra på att alltid ha tillgång till den. Så är det inte längre utan elpriserna tenderar att skena, särskilt under de perioder när elen är som viktigast. Det här kan du hantera på ett av två sätt, eller bägge. Du kan antingen minska din elförbrukning eller se till att du själv kan producera billig el hemma.

Att minska elförbrukningen är klokt både ur ett ekonomiskt och ur ett miljömässigt perspektiv. Se till att stänga av saker som inte används så att de inte slösar ström i onödan. Tänk också på att gamla vitvaror tenderar till att dra mycket el. Så du kan faktiskt komma att spara pengar på att köpa ett nytt kylskåp.

Planera maten

Det mesta tyder på att matpriserna kommer vara en av de saker som driver inflation framöver. Vi har sämre skördar, och ett krig som påverkar tillgången på mat. Det gör att det är dags att sluta se matvaror som en produkt som går att behandla oförsiktigt. Genom att se till att planera dina handlingar och följa dina listor minskar du matsvinnet och kommer förmodligen kunna spara väldigt mycket pengar. Om du kommer igång och lagar mer mat från grunden blir det dessutom både billigare och nyttigare. Många barn idag ratar hembakt bröd. Men för de flesta av dem är det bara en ovana som du snabbt kommer att kunna vänja dem av med om du konsekvent bakar eget och serverar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *