Ekonomi och pengar är en stor del i en familj. Det är grundstommen för att få livet att praktiskt gå ihop. Barn kostar pengar och kan göra att ekonomin blir ansträngd. Men genom att vara ekonomisk kan vardagsekonomin bli mer hållbar. Ett av de enklare sätten för att göra ekonomin mindre sårbar är att ha en buffert som kan användas till kostnader som dyker upp helt oförutsett. För att kunna spara ihop till en buffert finns det många bra knep. Att sälja saker hemma som ingen i familjen använder längre är ett bra sätt. Exempelvis kan du sälja guld som inte använts på länge.

Liten ansträngning att sälja guld

Det är superenkelt att sälja guld i dag. Du kan göra det från hemmet genom att beställa ett brev. Det är ett försäkrat brev som du lägger ditt guld i. Du postar brevet och inväntar sedan ett bud. Väljer du att acceptera budet landar pengarna på bankkontot inom en dag. Du kan genom att sälja guld få pengar utan att lägga någon nämnvärd energi på det.

Små summor kan på sikt bli stora summor

Det är även värt att försöka sälja andra saker. Ett tips är att hela familjen går igenom hemmet och ser vad som kan säljas. Sedan annonserar du ut sakerna. Tänk på att små summor tillsammans kan bli stora summor. Det är alltså möjligt att få en bra start på buffertsparandet genom saker som ni redan har hemma.

Spara pengar på de fasta kostnaderna

För att inte hamna i en ekonomisk knipa som familj är det bra att vara ekonomiskt medveten och ha koll på utgifterna. Spontanköp är något som kan försämra ekonomin. Genom att avstå sådana köp som inte familjen behöver kan pengar sparas. Att se över vissa fasta kostnader varje år är en annan sak som kan bidra till en bättre ekonomi. Genom att förhandla om bolånet och försäkringarna du har, byta mobilabonnemang och se över elavtalet kan du spara tusentals kronor och det också utan någon större ansträngning.

Gör pengar till något roligt

För att göra pengar och ekonomi roligare i familjen kan det vara bra att sätta upp ett mål. Om familjen vill göra en specifik semesterresa kan ni tillsammans bestämma att en viss summa ska sparas ihop till en given tidpunkt. Det kan motivera alla familjemedlemmar att bli mer ekonomiskt medvetna och göra bättre val. Sätt upp en bild på resmålet på kylen för att alla ska ha en målbild och inte glömma bort varför de gör vissa saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *